xYorkšír.jpg

Každé plemeno psa a mačky má špecifické požiadavky na potravu a svoje vlastné zdravotné predispozície. Royal Canin dlhodobo spolupracuje s veterinármi a chovateľmi a neustále zlepšuje svoj sortiment. Vďaka bohatým skúsenostiam spoločnosť vyvinula špeciálne krmivá radu Breed Health Nutrition, ktoré zodpovedajú potrebám plemien psov ako jorkšír, čivava, labrador a mnohých ďalších.

Rad Feline Breed Nutrition od Royal Canin spĺňa nutričné požiadavky a obsahuje všetko potrebné pre spokojnosť čistokrvných plemien ako napríklad Mainská mývalia mačka a Britská krátkosrstá mačka.

Aké sú najčastejšie chyby chovateľov pri kŕmení psov z hľadiska zdravej výživy?

  • Strava nie je prispôsobená veku, plemenu/veľkosti, životnému štýlu, zdravotným citlivostiam a fyziologickému stavu psa či mačky, a tým zvieratá nedostávajú zo stravy potrebnú výživu.
  • Nepravidelné kŕmenie a nedodržiavanie odporúčaných dávok. Mal by sa rešpektovať takzvaný kŕmny rituál – teda kŕmiť na rovnakom pokojnom mieste, v rovnakom čase a po jedle psa  nechať odpočinúť.
  • Pridávanie nadmerných množstiev nutričných doplnkov (pamlsky, odmeny) ku dennej dávke. Je dôležité dodržiavať odporúčané dávkovanie v nadväznosti na aktivity a kondíciu psa alebo mačky, aby sa predchádzalo nadváhe a obezite.
  • Kŕmenie zvyškami ľudskej stravy, mliekom a kosťami. Pes ani mačka sa nemôžu stravovať ako človek, majú úplne inú mikroflóru v čreve, nie sú prispôsobení na ľudskú stravu.
  • Korenené a slané jedlá môžu spôsobiť ochorenie obličiek alebo zápal pankreasu. Kosťami môžeme upchať tráviaci trakt alebo spôsobiť zápaly a perforácie čreva. Kravské mlieko psy a mačky nevedia dobre tráviť, môžeme im tým  spôsobiť hnačky.                                                      

Pri výbere krmiva je potrebné zameriavať sa na overené prémiové značky s dlhoročnou tradíciou a skúsenosťami, ktoré majú široké portfólio produktov. Chovateľ si tak vie vybrať vhodný produkt pre individuálneho jedinca s rôznymi potrebami a citlivosťami.

„V prípade krmív Royal Canin využívame len vysoko stráviteľné bielkoviny LIP (low indigestible protein), ktoré majú stráviteľnosť vyššiu ako 90 %. Medzi tieto bielkoviny patria vybrané hydinové proteíny, sójový proteínový izolát, vybrané bravčové proteíny alebo pšeničný glutén a iné. Často využívame aj hydrolyzované bielkoviny, ktoré sú za účasti enzýmov rozložené na menšie časti, a tým sú menej alergénne a lepšie stráviteľné pre organizmus. Najlepším laickým ukazovateľom kvality krmiva je dobrá kondícia zvieraťa bez sklonu k úbytku hmotnosti alebo k nadváhe, zdravá koža a kvalitná srsť a v neposlednom rade malé množstvo formovaných a nezapáchajúcich výkalov. A samozrejme krmivo musí psovi a mačke chutiť,“ vysvetlila MVDr. Lucia Repová, veterinárka z Royal Canin.